Kivel társulunk?

Üdvözletem!

Nehéz a celeb eb sors!
Kifáradtunk a nagy videózásban, Vizsikének még a füle is kétfelé állt. Az egyiket, elegánsan a hátamra csapta. Hiszik vagy sem, ezek nem beállított fotók. Magunktól fekszünk így össze.
A videózáshoz azonban valamit tenni kellene. Egyszerűen, nem értjük egymást. Egyedül Vizsi ért annyit, hogy ez olyasmi, mint a fotózás, tehát bojkottálni kell. A fejét eldugja és megnémul.
Én pedig rögtön abbahagyom, amit csinálok, vigyázzba vágom magam, ahogy a fényképezéshez kell, de gazdiasszony most nem örül a mozdulatlanságnak.

Bele kell még jönnünk. Sőt, a tegnapi videónál, lányos zavarunkban, elírtuk A néma levente szerzőjének nevét, Heltai Jenő helyett Heltai Gáspárnak.

Ha már említettük Heltai Gáspárt, jőjjön egy tanmese tőle.
Ő, kb 1510-ben, és kb Nagydisznódon született.
Ne értsenek félre, én senkit nem tegezek, ez a helység neve, ahol világra jöhetett.
Annyit tudni róla, a kezdetekről, mint Negronál. Kb.
Legismertebb műve a Száz fabula. Ebben, Aiszóposz állattörténeteit dolgozza fel, kiegészítve a saját értelmezésével. Ebből idézünk egy rövid, örökzöld példázatot.

„Az oroszlánról, ökörről, kecskéről és juhról
Egy öker, egy kecske és egy juh egybetársolkodának egy oroszlánnal, és együtt menének vadászni a harasztosba.
És midőn egy szarvast fogtanak volna, néggyé vágák azt, hogy megosztoznának véle. Mikoron kedig nyilat készítenének az osztozásra, az oroszlán fél felé tevé az egyik részt, és mondá: “Ez engemet illet. Mert enyim az első rész, miérthogy én oroszlán vagyok, minden vadaknak királya.” A másik részét is elvévén, mondá: “Ez is engemet illet, mert erősb vagyok nálatoknál. A harmadikat is elveszem, mert többet futottam nálatoknál. Ahol vagyon a negyedik rész, de meglátom, ki nyúl hozzá: nyilván barátom nem leszen az, aki hozzányúl.” Alásüték fejeket az ökör, a kecske és a juh, és eltakarodának. És ekképpen marada mind a négy rész a kegyetlen oroszlánnak.
ÉRTELME
Ki-ki mind meglássa, kivel társolkodik egybe. A jámbor, szegény és együgyű ember békét hagyjon a dúsoknak: mert keveset gondolnak sem az Istennel, sem az igazsággal. Ezért szokták mondani közbeszéddel: Nem jó az urakkal cseresznét enni: mert ottan löveldözni kezdnek a magokkal etc.”

Mondjuk, mi is szoktunk egy tálból cseresznyézni gazdiékkal, de ők nem lövöldöznek közben a magokkal.
A kétlábúak azonban most gondolkodhatnak, hogy kivel „társolkodnak egybe”, mert választani fognak, al-falkavezért maguknak.
Eldönthetik, hogy melyik „dús”, „sem Istennel, sem igazsággal nem gondoló” oroszlánnal társuljanak.

Én azonban, már nem „társolkodok” senkivel! A fiúkkal megosztozunk a reggelin, illetve elosztják közöttünk, nem lehet oroszlánkodni.
Készülődöm is, mert lassan reggeli idő lesz. Hideg van kint, gyorsan visszajöttünk a fiúkkal.
Öltözzenek jól fel, és legyen csodás napjuk! Arra azonban figyeljenek, hogy kivel cseresznyéznek egy tálból, nehogy Önökre köpjék a magokat!

Szeretettel:
Rozália

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.