Szent András hava

Üdvözletem!

Éket vert közénk Vizsike, nehogy eltacskósodjunk.
Általában úgy fekszünk, hogy összeérjünk. Főleg mi barnák, de sokszor Negro is csatlakozik hozzánk.
Andráskereszt formációban azonban nem tudunk aludni. Tudják az milyen? Mint egy nagy X.
Most ugyanis Szent András havában járunk. Ő Jézus 12 tanítványának egyike volt, az első. Mártírhalált halt, mégpedig úgy, hogy keresztre feszítették. Állítólag azt kérte, hogy ne a hagyományos módon. Az Ő tiszteletére hívják ma andráskeresztnek az X formára eltolt keresztet.
November, a rómaiaknál a kilencedik hónap volt, a neve is az jelenti. A halottakkal kapcsolatos, e hónaphoz kötődő hagyományok azonban kelta eredetűek. Náluk az év november 1-én kezdődött. Régi magyar neve pedig a Nyilas hava volt.
Amúgy, nekünk magyaroknak, illetve az őseinknek, közünk volt hozzá. A szkítáknak Ő hirdette a kereszténységet, nálunk térített. Állítólag, a Kárpát medencében eleinte ezért épült a templomok zöme, a tiszteletére. Nagyon sok helyiség viseli a nevét, és utolsó Árpádházi királyunk is András volt.

Mondjuk Vizsikén látszik is. Mármint nem a térítés, hanem a magyarság. Ő egy magyar vizsla. Igazi szittya (szkíta) magyar.
Amúgy, magyar az, aki annak vallja magát. Akkor is, ha német származású, mint a tacskók. Mi magyar tacskók vagyunk. Szittya magyar tacskók. Ránk aztán igazán illik a kifejezés.
Végül egy kicsit verselünk az őszről.

A fák meztelenre vetkőznek,
A tacskók bundás ruhákba öltöznek.
Jönnek az „ember”-es hónapok,
Hosszú éjszakák, rövid nappalok.

A macik téli álmot alszanak,
A gólyák Afrikában nyaralnak.
A cinegék az ajtón bekopognak,
Ha napraforgót, nem időben kapnak.

Hiszik vagy sem, ez így van! Mármint a cinkék.
Tegnap például kevés magot tett ki a gazdim, és a konvektor szellőzőjén zörögtek pótlásért. Régebben pedig egy erőszakos szárnyas, szétverte a szúnyoghálót és alatta az ajtódíszt.
Szóval, itt mindenkinek jó étvágya van. Lassan jön is a reggeli idő, embereknek, kutyáknak, madaraknak. A halak már nem kapnak, ők is téli álmot alszanak.
Önöknek is jó étvágyat a reggelihez, aludják ki magukat, pihenjenek sokat.
Békés, szép hétvégét!
Szeretettel:
Rozália

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.