Klepetán a gólya

Üdvözletem!

A képen büdöskutyákat látnak. A többit már tudják.
Éjszaka, Vizsi nyávogás, büdöskutyázás, ajtó nyitás, előszobakutyák ki, előszobakutyák be, végül Negro ki, Negro be.
Majd holnap alszunk, és ma napközben. Ha gazdi fel nem ugat. Szerinte azért nem alszik Vizsi éjszaka, mert napközben kialussza magát, ezért néha felugatja.
Egyébként pedig majd megkérdezi tőle, ha már tud beszélni.

Most azonban beszéljünk szebb dolgokról.
Biztosan sokan ismerik, a gólya párt, akik 17 éven át éltek együtt. Azok kedvéért, akik nem hallottak róla, elmesélem.
A történet 27 évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy horvát nemzetiségű férfi, talált egy sérült nőstény gólyát, aki nem tudott a tél elől elrepülni a többiekkel.
Befogadta, etetgette, meggyógyította. Elrepülni azonban már nem tudott, ezért nála telelt át. Tavasszal fészket épített neki a ház kéményére, és Malena, a gólya háziállat lett. Jó időben a fészekben lakott, a hideg időszakot a házban töltötte.
Tizenhét éve pedig rátalált egy hím gólya, és beleszeretett. Igaz, hogy telente elhagyta, üdülés céljából melegebb éghajlatra utazott, de minden tavasszal, önként visszatért. Malena pedig rajongó csőrcsattogtatással fogadta.
A nyarak boldog szerelmeskedésekkel, utódok nevelésével teltek, a telek pedig az új tavasz, a találkozás boldog reményével.
Idén tavasszal a szokottnál korábban érkezett Klepetán, a hím gólya. Malena kitörő örömmel fogadta, párja azonban már nem volt a régi.
Beteg volt. Minden erejét összeszedve még visszarepült párjához, hogy elbúcsúzzon. A vad, csőrcsattogtatásos szerelmeskedés helyett, szelíd összebújással töltöttek egy hónapot.
Április közepén, Kelpetán felállt a fészekben, és órákon keresztül fájdalmas hangon kelepelt, majd elrepült, és többé nem jött vissza.
Azt mondják, a madarak énekléssel búcsúznak az élettől.
Megköszönik párjuknak a szeretetet, a Napnak a meleget, a szélnek a szárnyalást, a fáknak az árnyékot, a mezőknek, a vizeknek a táplálékot.
Amikor vége az utolsó dalnak is………….

Hát, ez egy kicsit szomorkásra sikeredett. Talán azért, mert nem aludtuk ki magunkat.
Most azonban vége a szomorkodásnak, mert reggeli idő jön. Vizsike újra hangol.
Az ő éneke azonban nem az elmúlásnak szól, hanem a túlélésnek. Mert a testet táplálni kell, különben a lélek elszáll, mint ősszel a gólyák.
Jó étvágyat Önöknek is a reggelihez, és szép napot!

Szeretettel:
Rozália

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.