Rozália és a Karácsonyi ének

Talán már a tegnapi képből rájöttek, hogy Dickens klasszikus története jön, tacskósítva, vizslásítva.

Szereplők:

Scrooge, az uzsorás, akinek szerepét senki nem vállalta, hiába javul meg a történet végén. Gazdiasszony szerint nem igazságos, hogy mindig Vizsike legyen a rossz.

Tacskó Sheldon unokaöcsénk ugyan volt nálunk, és próbáltuk rátestálni a szerepet, kisgazdi azonban nem engedte a kutyáját negatív szerepbe, még átmenetileg sem.

Így hát képzeljék el, milyen lehet egy uzsorás.

További szereplők:

Karácsony szellemei 1. Vizsi a múlt szelleme

  1. Negro a jelen szelleme
  2. Rozália a jövő szelleme

 

Élt valamikor réges-régen Angliában egy uzsorás, Scrooge, aki senkit és semmit nem szeretett, csak a pénzét. Nem volt sem felesége, sem gyermeke, sem kutyája.  Egyedül élt, és egyetlen dolog éltette, az esti pénz számolás. Ugyanis a pénze napról napra gyarapodott, mert kiadta kölcsönbe. Uzsorakamatra.

Egy bizonyos karácsonyig úgy gondolta, hogy boldog, és az a világ rendje, ahogyan ő él. Utálta az ünnepet, bár olyankor sokkal több pénze lett, mert többen kértek kölcsönt. Hiába volt azonban a nagy haszon, mégis elzavarta a szegény, pár fillér reményében karácsonyi dalokat éneklő szegény gyermeket. Sőt, a sovány, kóbor kiskutyát is, aki a háza körül járt napok óta, és próbált közeledni óvatos farkcsóválással.

Történt azonban, hogy egyik karácsony előtti éjszaka, megjelent neki elhunyt üzlettársának szelleme, aki valamikor hasonlóképpen élt, és emiatt a túlvilágon sem lelt nyugalmat. Közölte, hogy meg fogják látogatni az ünnep szellemei, és megmutatják a múlt, a jelen és a jövő karácsonyait, és ő lehetőséget kap, hogy változtasson a sorsán.

Itt jövünk mi, a Karácsony szellemei!

Először Vizsike jött, aki a múltjával szembesítette, amikor gyermekkorában, kivert kutyaként, magányosan töltötte a karácsonyt. Az egyetlen ember, aki törődött vele, a testvére volt. Az egyetlen rokona, akinek most, a fia segítséget kért volna, de ő elutasította. A szellem megmutatta az elszalasztott lehetőséget is, az igazi boldogságra, amikor szerelmét, az Aranyborjú imádatára cserélte.

Következő éjjel Negro jött kísérteni, a Jelen karácsony szelleme. Megmutatta neki hogyan él szegény alkalmazottja, aki éhbérért, éjjel nappal dolgozik nála, hogy beteg kisgyermekét eltartsa. Megmutatta a sok szegényt, akik a nehéz körülmények között is boldogan, szeretettel készülnek az ünnepre.

Majd jöttem én, a Jövendő szelleme!

Ismét karácsony volt. Valaki meghalt. A vagyonát keselyük módjára kezdték széthordani, és szinte senki sem sajnálta. Az is kiderült, hogy lelketlen ember volt, mert nem segített, amikor tehette volna, ezért sok bánatot okozott.

Végül a szellem megmutatta neki az elhanyagolt sírhelyet, ahol egy olyan ember feküdt, aki senkinek sem hiányzott, akire senki nem vitt virágot. Uzsorásunk, döbbenten jött rá, hogy ő az a halott!

Ekkor Scrooge, hirtelen megértett valamit. Hiába van úgy, hogy a pénz működteti a világot, az emberi lét értelme mégis valami egészen más. Az érzés az, amit magunkkal viszünk, és amit itt hagyunk magunk után.

Reggel, amikor felébredt, elhatározta, hogy változtat az életén. Már tudta, hogy mit akartak a szellemek mondani, hogy mi karácsony üzenete.

Segített, akinek tudott, és elment unokaöccse családjához vacsorára. Hazajövet meglátta, hogy a sovány kiskutya, újra a küszöbön kuporog. Hiába zavarta el már többször, újra meg újra visszajött. Talán valamilyen angyal, talán Karácsony angyala súgta neki, hogy maradjon.

Az uzsorás kinyitotta az ajtót és beengedte a kiskutyát. Az azonnal a meleg kályha elé feküdt. Adott neki enni, és leült melléje. A kis állat hálásan megnyalta a kezét, és fejét az ölébe tette. Scrooge meghatottan simogatta meg a parányi kutyafejet. Amikor hozzáért, soha nem tapasztalt melegség járta át a testét. A hála, a valakihez tartozás, a szeretet melegsége, fénye. Karácsony igazi üzenete.

De jó lenne, ha karácsony szellemei eljutnának a többi uzsoráshoz is!

„A jó Isten áldása legyen mindnyájunkon!” (Dickens Karácsonyi ének)

 

Áldott, békés, boldog karácsonyt!

Dundi Rozália, Vizsi, Negro és a gazdik

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.